skip to Main Content

Våra grönsaker är KRAV certifierade och vi odlar med hållbara, hantverksmässiga metoder. Vi gödslar med stallgödsel från en ekologisk mjölkgård i grannskapet. Vi odlar många olika sorters grönsaker på friland så att det kan bli en bra och varierad växtföjd. Jorden får vila genom att vi sår gröngödsling på någon del varje år. Växtföljd tillämpas bl a därför att grödorna har olika näringsbehov och växtsläkten har liknande sjukdomar och smittor. Gröngödsling och fångstgrödor ökar den biologisk mångfalden, sanerar jorden från sjukdom och bidrar med näring genom nedbrytning av organiskt material.

I växthusen driver vi först fram grönsaksplantor, örter och blommor. I April planterar vi ner tomatplantorna i en del av växthuset med en riktig jordbädd. De växer och mognar i takt med klimatet och säsongen.  Vi har oftast tomater, och gurka som skördas juli, augusti, september ibland även i juni och oktober. Skördetiden varierar men de är i alla fall riktigt goda när de väl mognat fram. Chili och paprika tar lite längre tid men brukar finns att skörda i juli/augusti – september.

Vi odlar många sorters kål, lite olika sorter från år till år, men alltid spetskål, svartkål och grönkål. Morötter i olika färger, gulbeta, rödbeta, fänkål, stjälkselleri, rotselleri, mangold och olika sorters lök och sallat odlar vi varje år. Andra grönsaker som t ex majs, bönor, kronärtskocka eller palsternacka odlas i mån av plats och tid. Skördetiden varierar mellan de olika men vi har oftast grönsaker från juni – oktober i vår gårdsbutik.

Back To Top