Grönsaksodling
I maj sår vi och planterar ut grönsaker på friland. Här odlar vi med en sexårig växtföljd med olika växtfamiljer i varje skifte.
Grönsakerna skördas från juli och fram till oktober och kan köpas i gårdsbutiken eller levereras till restaurang. Grönsaksodlingen är ekologisk och KRAV certifierad.
Ekologiska grönsaker
Växthus
Smakrika tomater, paprika, chili och gurka odlade i markbädd i växthusen.
Friland
Morötter, rödbeta, gulbeta, fänkål, stjälk och rotselleri flera sallatsorter, mangold, purjolök, lök och majs.
Skörd
säsong från juli – oktober/november. Grönsakerna skördas och säljs med kort intervall utan någon lagerhållning.
Odlingsväxthus
Det stora växthuset kan värmas upp på våren med pelletspanna och där finns också en barnkammare med odlingskuvöser för de första småplantorna. Här drivs alla småplantor och sådder upp tex tomat, chili, purjolöksplantor, sallat, selleri, kål och andra grönsaker som behöver tidig start eller odlas fram i omgångar för förlängd säsong. I detta hus ryms också alla små kryddplantor under våren innan de flyttas ut för avhärdning. Grönsaksplantor och kryddplantor är godkända för ekologisk odling. Under sommaren odlas här tomat och chili/paprika. Tomaterna växer i en markbädd så som regelverket för ekologisk odling och KRAV certifiering kräver. Tomater som hämtar sin näring från jorden och utvecklas i takt med ljusets återkomst hinner också utveckla en alldeles särskilt god smak. Värt att vänta på!
Ekologiska kryddväxter
Smak
Örter som växer i sin egen takt och utvecklas i takt med ökat ljus och temperatur utvecklar god smak och doft. Färska örter höjer smaken på maten och många passar bra till varma och kalla drycker.
Plantering
Örterna avhärdas för att klara utplantering på friland. Beroende på växtplats och klimat är planteringssäsongen från april – oktober.
Kulturväxter
Kryddväxter, örter och medicinalväxter är användbara och intressanta växter med lång tradition av användning i olika kulturer och geografiska områden.