skip to Main Content

I plantskolan har vi ett stort sortiment av användbara växter. Både flera spännande och ovanliga samt mer välkända sorter. Bland de växter vi valt ut till plantskolan ingår kryddväxter, medicinalväxter, köksväxter, växter som gynnar bin, fjärilar och humlor,  och en del favoritväxtsläkten som Salvia, Lavendel och Mynta . Många av växterna har flera egenskaper exempelvis har kryddväxter oftast en blomning som attraherar insekterna och/eller är också medicinalväxter.

Tomatplantor finns till salu i växthusen i April och Maj och vi odlar sorter som passar för odling i kallväxthus/skyddade lägen på friland. Gurkplantor brukar vi ha först i maj när vädret är lite stabilt för de är mer känsliga för temperaturväxlingar. Grönsaksplantor, sommarblommor och snittblommor sår vi i olika intervall under våren och sommaren.  Sortimentet kan variera under säsongen liksom storleken på plantor.  Vår odling följer årstider och klimat och frösådder/plantor för utplantering avhärdas innan försäljning.

Ätbara blommor bland de ettåriga är t ex ringblomma, blåklint, malva, buskkrasse, tagetes, dahlia, gurkört, kålblommor som t ex brocoliblom, nejlikor, lejongap, solros, dill, squash och fänkål. Bland de fleråriga är flera ätbara så som fläder, syren viol/pensee , tusensköna, röllika, förgätmigej, gräslök pelargon, ros, daglilja, stockros och maskros. Alla kryddväxter har ätliga blommor som smakar likt örten. Smakerna på de ätbara blommorna varierar från sött till beskt, oftast är kronbladen mest smakliga. Provsmaka alltid.

Vi har många olika sorter myntor, citronverbena, citrongräs, cocktailört och flera andra växter med läcka dofter och smaker.  Färska örter är oslagbart för smaksättning och fantasifulla kombinationer.  Använd färska kvistar av myntor, den hälsosamma kinesiska odödlighetsörten eller citronverbena i varmt te eller kallt bordsvatten. Gör en kryddig varm infusion som också kan lindra hosta med timjan och/eller salvia, blanda rosmarin, chili, honung och varm äppeljuice till en värmande dryck eller gör isiga drinkar med flädersaft/rabarbersaft och smaksätt med örter. Det finns också växter att söta med om man vill undvika socker så som Stevia och sötflockel.

Back To Top